Hoe is Sprinkle ontstaan?

Sprinkle is ontstaan uit verontwaardiging voor het menselijk leed dat Aids met zich meebrengt, in het bijzonder voor kinderen.
 Na enkele reizen in Zuid-Afrika werden de omvang en de gevolgen van het Aidsprobleem ons pijnlijk duidelijk. Een hele generatie valt weg en miljoenen weeskinderen blijven achter. 
Massa’s gezinnen worden geleid door een kind van 12 jaar of jonger. Moeilijk in te beelden… Nog moeilijker om naast te kijken. Vele kinderen in landelijke dorpen leven voort met het idee dat ze nooit uit die ellende kunnen geraken. 
Ze denken zelfs niet meer aan alternatieven of vechten niet meer voor hun toekomst. 
En dat is precies onze grootste motivatie: kinderen weer hoop geven, laten geloven in zichzelf.
 Daar doen we het voor. Jonge mensen die in zichzelf geloven kunnen terug hun eigen toekomst uittekenen. From scratch. Dromen mag, dromen moet.

Waarom?

“Eén stom ongeval, en niks is nog hetzelfde. In 2000 verloor ik mijn man in een auto ongeval. Het verdriet was immens, de woede ook. Maar in plaats van in mijn coconnetje te blijven zitten ging ik op reis. Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt wordt je veel gevoeliger voor de ellende van anderen. Ik zag de problemen van de vele weeskinderen in Zuid-Afrika en voelde heel intens dat hen dat zomaar overkwam, dat ze geen enkele keuze hadden. Ik werd daar niet verdrietig van, maar wel kwaad. Ik zocht eerst een organisatie om te steunen, maar wou het uiteindelijk liever op mijn eigen manier aanpakken. Zo is Sprinkle ontstaan.

“Ik heb met vele mensen gepraat, vele kindertehuizen bezocht en ontdekte dat kleine projecten, gestuurd door de lokale gemeenschap, het succesvolst zijn.
 Ik heb vragen gesteld en geluisterd. Die aanpak vergt meer tijd, maar het werkt wel.
 Ik heb me wel eens afgevraagd: waarom bouw ik een weeshuis in dit dorp, en daar niet? Waarom help ik dit kind en niet dat? Misselijk werd ik van die twijfels, en het hielp niemand. Nu denk ik positiever: als je één kind kan helpen, dan is het toch al dat. Daar moet je op focussen. En niet op wat je niet kan doen. Mensen zeggen altijd: dat soort initiatieven zijn een druppel op een hete plaat. Vertel dat eens aan de kinderen die wij een thuis geven, die eten hebben en nu wel kunnen studeren. Vertel hen maar eens dat het allemaal geen zin heeft.
 Ik ben liever een druppel op een hete plaat dan helemaal niets.”

-Chantal De Maeyer, oprichtser Sprinkle

Wat doen we?

Sprinkle bouwde een opvangcentrum voor Aids-weeskinderen in Bergville, Kwazulu-Natal, Zuid-Afrika. Er kunnen permanent 24 kinderen terecht, dag en nacht. We geven deze kinderen een veilige en warme plek om te wonen en spelen en zorgen ervoor dat ze naar school kunnen gaan. Ze krijgen gezonde voeding, toegang tot gezondheidszorg en alles wat ze nodig hebben. Bovendien organiseren we naschoolse activiteiten, bijlessen wiskunde en Engels en geven ook seksuele voorlichting. Naast deze kinderen is er nog een groot aantal kinderen die na school door ons worden opgevangen. De zorg voor de kinderen ligt in handen van lokaal personeel, mensen uit het dorp. Zo kunnen ze opgroeien binnen hun eigen cultuur. Op regelmatige tijdstippen brengen we een werkbezoek om alles te evalueren en er zijn ook heel vaak Belgische vrijwilligers en studenten aanwezig om enkele maanden een handje toe te steken.

Onze meter

Eind 2008 werd actrice/regisseur Hilde Van Mieghem meter van Sprinkle.
 Hilde volgde de organisatie al van bij het ontstaan en heeft ook een nauwe band met Zuid-Afrika omdat haar broer daar woont. Het meterschap bestaat voor haar niet alleen niet alleen op papier. Hilde trok ook al naar het weeshuis, ze heeft er gekookt en in de moestuin gewerkt. En samen met de kinderen improviseerde ze toneeltjes.
 Ze is ook de grote kracht achter Wereldaidsdagconcert, een initiatief van Sprinkle.

“Ik heb me altijd het lot van kinderen aangetrokken. Bovendien heb ik een band met Chantal De Maeyer; we zaten samen op Studio Herman Teirlinck. Ik heb veel bewondering voor wat Chantal in Zuid-Afrika voor mekaar heeft gekregen. Daarom besloot ik het meterschap te aanvaarden.”

-Hilde Van Mieghem

Good to know

Sprinkle heeft een zeer actieve werkgroep die regelmatig samenkomt om het project te evalueren en evenementen te plannen. Bovendien kunnen we rekenen op een grote schare enthousiaste vrijwilligers.
 Als u wil meewerken als vrijwilliger, stuur ons graag een mailtje. Sprinkle is erkend door de Koning Boudewijnstichting. U kan ons steunen via rek.nr. BE10 0000 0000 0404 met vermelding 015/0350/00097. Op regelmatige basis gaan vrijwilligers ook in Zuid-Afrika werken. Daarvoor werken we o.a. samen met Artevelde Hogeschool Gent, Howest Brugge en Thomas More Hogeschool Antwerpen. En soms zijn er ook bekende vrijwilligers, zoals onze meter Hilde Van Mieghem en Sioen, die een dagje kwam musiceren met de kinderen in het weeshuis.

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Bekijk vorige nieuwsbrieven

 

FACEBOOK


CONTACT

Sprinkle vzw
Nattenhaasdonkstraat 3 - 2880 Bornem
Belgie

Chantal De Maeyer
+32 486 36 62 97
chantal@sprinkle.be

Sprinkle vzw is erkend door
de Koning Boudewijnstichting

rekeningnr: BE10 0000 0000 0404
mededeling: 015/0350/00097

ondernemingsnr: 0880.110.989