Werkbezoek Zuid-Afrika oktober 2013

FACEBOOK


Ontvang onze nieuwsbrief

Bekijk vorige nieuwsbrieven

 


CONTACT

Sprinkle vzw
Nattenhaasdonkstraat 3 - 2880 Bornem
Belgie

Chantal De Maeyer
+32 486 36 62 97
chantal@sprinkle.be

Sprinkle vzw is erkend door
de Koning Boudewijnstichting

rekeningnr: BE10 0000 0000 0404
mededeling: 015/0350/00097

ondernemingsnr: 0880-110-989

IMG_3010

 

De eerste drie weken van oktober brachten we een nieuw werkbezoek aan ons project in Bergville.
De voornaamste reden was dat het dak van het centrum moest vervangen worden. Na enkele jaren was het dringend aan vervanging toe omdat het nogal beschadigd was door de soms extreme weersomstandigheden. Dankzij een gulle sponsor konden de werken nu, net voor het regenseizoen, worden uitgevoerd. Bouwen of verbouwen is nooit een sinecure, en al zeker niet in Afrika. Te laat of verkeerd geleverde materialen, werknemers die niet komen opdagen of stormwind die het niet toelaat op een dak te klimmen: we hebben het weer allemaal meegemaakt. Maar het regenseizoen kwam later, en ons dak ligt dicht! De verdere afwerking gebeurt in de loop van november, maar iedereen zit droog.

 

Verder moesten er ook nog enkele administratieve zaken worden afgehandeld. Zo kregen we een controle van Health Department, met volledige goedkeuring als gevolg. En ook onze vrienden van Social Welfare hadden weer een hoop documenten om in te vullen.

 

Een meer schrijnend probleem was het verkrijgen van een paspoort en identificatiepapieren voor een van onze kinderen. Ze is 12 en sinds de dood van haar moeder, nu twee jaar geleden, bij ons. Volgens de wet bestaat ze niet. Ze is nooit aangegeven bij haar geboorte, en ook de moeder had geen paspoort. De overlijdensakte van haar moeder is bij de begrafenisondernemer, die weigert om het document vrij te geven omdat de begrafeniskosten nooit helemaal zijn betaald. En dan sta je daar met een kind van 12 op het gemeentehuis, en het enige wat men zegt is dat er niets kan aan gedaan worden. Ze bestaat gewoon niet…We hebben nu een procedure opgestart om via de politie de overlijdensakte vrij te krijgen. Daarmee moeten we dan naar social welfare, die dan naar de gemeente gaat, die op haar beurt dan een aanvraag naar Pretoria moet sturen om een paspoort te verkrijgen. Zonder dat kan ze niet ingeschreven worden op de middelbare school, nooit een job krijgen of een rijbewijs, kortom, dan kan ze niks. Maar we houden vol, tot we haar geregistreerd hebben, zeker weten !!

 

Ook de examenkoorts stijgt bij de kinderen; in december zijn er eindexamens en de meeste kinderen hebben een grote achterstand in wiskunde en Engels. Daarom hebben we tijdelijk een leerkracht aangeworven , die na schooltijd bijlessen geeft.

 

Duimen dus voor goede rapporten !!!

- Geplaatst op 14 november 2013 door Chantal

Geef een reactie